11 juli 2011

Månen

Några biler på månen.

Månen klockan 22.24 den 11 juni 2011:


Det jag tycker blev läckert med bilden ovan är hur Montes Jura (Jurabergen) - den bågformade bergsformationen uppe till vänster i bild - höjer sig synlig över den ännu inte solbelysta västra/vänstra delen av månen. Gränsen mellan dag och natt går nästan rakt över Sinus Iridum (Regnbågsbukten) - den stora halvkraterformationen i den nordvästra delen av den stora lavaslätten Mare Imbrium (Regnets hav), uppe till vänster i bild.
Den stora kratern Kopernikus - nästan mitt på månen i höjdled men något till vänster - syns tydligt. Den är ungefär 93 kilometer i diameter.
Långt ner på månens södra del syns den nästan lika stora kratern Tycko också rätt tydligt.



Månen klockan 22.56 den 10 juli 2011:



Månen klockan 23.48 den 13 juli 2011:


På bilden ovan är månen nästan full (bara några timmar ifrån) och den väldigt ljusa kratern Aristarchus syns nu tydligt till vänster i bild. Den ligger nedanför/söder om och till vänster/väster om Sinus Iridum. Den är ungefär 40 kilometer i diameter.
Länk: Wikipedia om Aristarchus
Kopernikus syns inte lika tydligt längre utan ser mest ut som en ljus och smetig fläck nu när solljuset faller mer rakt uppifrån och dess ringberg inte skapar några skuggor längre, något till vänster om bildens mittpunkt.
Den större och också väldigt ljusa kratern Tycho börjar nu synas tydligare. Det är den krater som syns i månens nedre/södra del och från vilken det ser ut att gå strålar ut åt alla håll. Den är 86 kilometer i diameter och har liksom de flesta kratrar ett stort bergsmassiv i mitten, som dock inte syns på min bild. Här är dock en bild som togs i juni 2011 av Lunar Reconaissance Orbiter:
Länk: Tychos bergsmassiv
Länk: Info om Tycho på Wikipedia

Månen klockan 22.53 den 18 juli 2011:



Månen klockan 01.25 den 20 juli 2011:


På bilden ovan ligger hela Mare Tranquilitatis - där Armstrong och Aldrin landade med Apollo 11 - fortfarande i dagsljus, med gränsen mot natt alldeles till höger om sig. Mare Tranquilitatis är den lavaslätt som angränsar till och ser ut att sitta ihop med den ungefär lika stora slätten Mare Serenitatis alldels ovanför/norr om sig, båda till höger i bild strax ovanför mitten/ekvatorn.


Månen klockan 00.59 den 21 juli 2011:


På bilden ovan har solen gått ner över Apollo 11s landningsplats, den mörka lavaslätten Mare Tranquilitatis (Stillhetens hav), i höjdled strax ovan månens ekvator. Landningsplatsen ligger alldeles till höger om gränsen mellan dag och natt. Angränsande och ovanför syns den ännu till stora delar solbelysta lavaslätten Mare Serenitatis. Till vänster om den syns den ännu större och än så länge helt solbelysta lavaslätten Mare Imbrium, med den bågformade Sinus Iridum i sin övre vänstra kant, längre uppe till vänster i bild.
I den högra/östra nederkanten på Mare Imbrium börjar nu bergskedjan Appeninerna framträda tydligare än på de tidigare bilderna, allteftersom solen faller mer och mer från sidan. Den sträcker sig som en tunn båge uppifrån höger i bild, ner åt vänster i riktining mot den stora kratern Kopernikus, som ligger ungefär mitt på månen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar